Dacă simți că lipsa unuia sau a mai multor dinți ți-a afectat în mod considerabil calitatea vorbirii și a masticației și, în același timp, te face să fii mai reținut de la a-ți arăta un zâmbet larg, cea mai modernă și eficientă soluție pentru aceste provocări poate fi găsită în tehnologia modernă: implantul dentar.
Care reprezintă un implant dentar?
Implantul dentar este un dispozitiv medical de ultimă generație, folosit adesea în restaurarea dentară; acesta se prezintă sub forma unui șurub, realizat din titan biocompatibil sau zirconia. Grație materialelor folosite, un implant dentar este proiectat astfel încât să fie acceptat de organism, fără a declanșa vreo reacție adversă. Scopul final al implantului este de a crea o rădăcină artificială în osul maxilar, acolo unde lipsa unuia sau a mai multor dinți afectează calitatea vieții pacientului.
Cum implantul dentar va servi drept rădăcină artificială pentru viitoare lucrare protetică, peste acesta se va plasa o coroană, o punte sau chiar o proteză dentară, în funcție de nivelul de complexitate al cazului. Contrar opțiunilor tradiționale de înlocuire a dinților, în cazul implantului dentar nu mai este nevoie de „sacrificarea” dinților adiacenți. Grație acestui fapt, nu doar funcționalitatea este mult îmbunătățită, ci și estetica zâmbetului pacientului.
Lipsa unuia sau a mai multor dinți – cum impactează viața pacienților?
Când unul sau mai mulți dinți lipsesc, pacientul poate experimenta o scădere a stimei de sine, în timp ce masticația, digestia și vorbirea devin mai dificile. Pe măsură ce timpul trece și dintele nu este înlocuit, osul maxilar tinde să se resoarbă, ceea ce îngreunează procedura de implant dentar. Dar nu o face imposibilă!
Dacă lipsa unui dinte este problematică, absența mai multor cauzează și probleme de ordinul esteticii faciale. Odată cu afectarea estetică, pacientul începe să își piardă încrederea de sine, să aibă anxietate, care favorizează apariția tendințelor de izolare și evitarea interacțiunii cu persoanele dragi.
Care este profilul candidatului la implantul dentar?
În general, nu există contraindicații absolute pentru implantul dentar, dar există situații în care pacienții care se confruntă cu diabetul, bolile de sânge sau cancerul nu le este indicat acest tratament.
Ce contraindicații are implantul dentar în ceea ce privește vârsta? În ceea ce privește vârsta, persoanele cuprinse între 20 și 80 de ani pot fi eligibile pentru procedură atâta timp cât starea lor generală de sănătate este bună. În cazul adolescenților sub 18 ani, implanturile dentare nu sunt recomandate, deoarece procesul de creștere scheletică nu s-a finalizat.
Tratamentul cu implant dentar – care este procesul?
Ca un pacient să devină candidat pentru implantul dentar trebuie să urmeze o serie de etape. Totul începe cu o consultație la un medic implantolog, care va solicita analize de sânge și investigații radiologice (radiografii sau CT). În urma examinării clinice și a rezultatelor acestor teste, medicul va determina diagnosticul și va recomanda un plan de tratament personalizat.
Apoi, tratamentul cu implant dentar cuprinde mai multe faze. Principalele includ inserarea implantului dentar, urmată de atașarea bontului protetic și a coroanei sau a lucrării dentare. Implanturile dentare moderne, de la producători de renume mondial, sunt create cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM, pentru o precizie maximă și rezultate cât mai aproape de natural.
După toate aceste etape, pacientul trebuie să respecte anumite recomadări. Acestea au în vedere administrarea tratamentului prescris, controale periodice, menținerea unei igiene dentare riguroase și precauție în ceea ce privește alimentația. De asemenea, se recomandă evitarea fumatului timp de 72 de ore și a băuturilor alcoolice.