Curiozitati despre cafea – ce ar trebui sa stie consumatorii?

0
141

Cafeaua este licoarea magica pe care milioane de oamenii de pe intreg globul o consuma cu placere. Dimineata, dupa masa de pranz, la o iesire cu prietenii, cafeaua este nelipsita din ritual zilnic. Dar oare cate lucruri stiu consumatorii despre cafea?

10 informatii mai putin cunoscute

  • cel mai mare producator de cafea de pe Glob este Brazilia, urmata de Columbia si Vietnam;
  • cafeaua boabe a fost descoperita in jurul anului 800 de catre etiopieni;
  • pentru cresterea nivelului de concentrare, cafeaua trebuie consumata in prima parte a diminetii;
  • in fiecare zi, se consuma aproximativ 2,25 miliarde de cesti de cafea;
  • consumata in cantitati uriase, cafeaua poate fi fatala;
  • Kopi Luwak este cea mai scumpa cafea din lume. Aceasta este produsa de o pisica din zona Indoneziei care mananca boabele de cafea. Din excrementele acesteia, este realizat celebrul sortiment de cafea;
  • cafeaua instant a fost inventata in urma unui experiment chimic;
  • are efecte pozitive asupra sanatatii: conform studiilor medicale, consumatorii de cafea au sanse mult mai mici sa devolte anumite boli, precum Parkinson sau Alzheimer;
  • cafeaua fara cofeina contine cofeina insa intr-o cantitate mult mai mica;
  • cei mai mari bautori de cafea din lume sunt americanii.

O ceasca de cafea are un gust diferita si o aroma aparte in functie de tipul boabelor folosite, de modalitate de prajire, dar si de tara de origine. Prepararea celebrei bauturi a fost ridicata la rang de arta in intreaga lume, baristii fiind oameni cu vaste cunostinte in domeniu. De la cantitatea folosita si pana la modalitatea de preparare (cu lapte, simpla, cu frisca sau alte arome si indulcitori), totul se face cu o precizie matematica. In ultimii ani, cafenelele s-au inmultit, acestea fiind locul de relaxare al tinerilor. Gustul oamenilor in materie de cafea a inceput sa se educe motiv pentru care plicurile instant sunt ocolite cu desavarsire de orice fin cunoscator. 

Fiecare tara are o cultura aparte, iar cafeaua joaca un rol important. Italia, spre exemplu, este recunoscuta la nivel mondial pentru cultul cafelei. Nimic nu se compara cu savurarea unui espresso in compania prietenilor la primele ore ale diminetii. Indiferent de ocazie sau de ora zilei, cafeaua este nelipsita de pe mesele italienilor.

Turcia este o alta tara care pune mare accent pe modalitatea de preparare a cafelei. Secretul unei cesti savuroase nu sta doar in calitatea boabelor si in modalitatea de prajire, ci si in felul in care aceasta este preparata. O cafea turceasca la nisip are un gust aparte si o aroma puternica fiind una dintre cele mai bune din lume.

In America, celebrele lanturi de cafenele Starbucks sau Gloria Jean’s Coffees produc o gama variata de sortimente pe baza de cafea si astfel reusesc sa satisfaca nevoile unui public larg. Din pacate, o mare parte dintre produsele vandute nu sunt sanatoase pentru organism avand un continut mult prea ridicat de zahar si grasimi.