Cine este Allah

0
30
cine este allah
67fc5f3e38cdc

Cine este Allah?

Allah este adesea mentionat in discutiile despre religia islamica, insa pentru cei din afara acestei credinte, conceptul poate parea complex sau chiar misterios. Allah este termenul arab pentru Dumnezeu si este folosit nu doar de musulmani, ci si de crestinii si evreii care vorbesc limba araba. Intelegerea lui Allah necesita o explorare a istoriei, teologiei si culturii islamice.

Originea si semnificatia cuvantului Allah

Cuvantul „Allah” deriva din limba araba si este o combinatie a doua cuvinte: „al”, care inseamna „the” in engleza, si „ilah”, care inseamna „divinitate” sau „dumnezeu”. Termenul a fost folosit inca dinaintea nasterii Islamului, in contextul credintelor politeiste arabe. Cu toate acestea, odata cu venirea profetului Muhammad, utilizarea sa a capatat o semnificatie monoteista, referindu-se la un singur Dumnezeu, creatorul si stapanul universului.

In Islam, Allah este considerat a fi atotputernic, atotstiutor si milostiv. Este vazut ca o fiinta transcendentala care nu are egal si nu poate fi comparata cu nimic altceva. Desi Islamul recunoaste profetii anteriori precum Moise si Iisus, Allah este vazut ca fiind unicul Dumnezeu adevarat, iar mesajul sau final a fost revelat prin profetul Muhammad.

Perspectiva teologica asupra lui Allah

Dintr-o perspectiva teologica, Allah este unic si indivizibil. Conceptul de Tawhid, care inseamna unicitatea lui Allah, este fundamentul teologiei islamice. Tawhid nu doar ca afirma existenta unui singur Dumnezeu, ci si respinge orice forma de asociere cu divinitatea sa, fie prin intermediul idolilor, fie prin alte entitati.

Intr-o carte publicata de Institutul de Studii Islamice, se evidentiaza cateva atribute esentiale ale lui Allah, denumite in mod traditional „Cele 99 de Nume ale lui Allah”. Acestea includ:

  • Al-Rahman (Milostivul): reflecta mila si compasiunea lui Allah fata de toate creaturile sale.
  • Al-Rahim (Induratorul): subliniaza mila speciala acordata credinciosilor.
  • Al-Malik (Regele): indica suveranitatea absoluta a lui Allah asupra tuturor lucrurilor.
  • Al-Quddus (Sfantul): marcheaza puritatea si perfectiunea lui Allah.
  • Al-Salam (Pacea): arata ca Allah este sursa pacii si a securitatii.

Aceste nume si atribute nu sunt doar titluri, ci au un rol esential in modul in care musulmanii isi percep si isi exprima relatia cu Allah, influentandu-le astfel viata spirituala si cotidiana.

Revelatia Coranului si Allah

Coranul, cartea sfanta a Islamului, este vazut ca fiind cuvantul literal al lui Allah, revelat profetului Muhammad de-a lungul a 23 de ani, intre 610 si 632 d.Hr. Acesta contine invataturi, povestiri si legi care servesc ca ghid pentru viata musulmanilor.

Coranul este considerat o revelatie directa si nealterata a vointei divine, iar Allah este vazut ca autorul sau. Textul este scris in limba araba si este considerat, in forma sa originala, a fi de neegalat in frumusete si profunzime. De fapt, multi musulmani invata pasaje sau chiar intregul Coran pe de rost, acesta fiind un act de adoratie si devotiune fata de Allah.

Musulmanii cred ca Allah a trimis ghiduri si profeti in fiecare comunitate si natiune, dar Coranul este vazut ca ultima si cea mai completa revelatie, destinata intregii umanitati. Conform Consiliului Islamic European, aceasta carte sfanta nu doar ca ofera indrumari spirituale, dar si directii pentru aspecte practice ale vietii, cum ar fi justitia sociala, etica si conduita morala.

Rolul lui Allah in viata de zi cu zi a musulmanilor

Allah joaca un rol central in viata de zi cu zi a musulmanilor. Acesta nu este doar o figura teologica, ci are un impact profund asupra fiecarui aspect al vietii. Practicile religioase zilnice, precum cele cinci rugaciuni obligatorii (Salah), postul in luna Ramadanului si actele de caritate (Zakat), sunt toate efectuate cu intentia de a multumi si a se apropia de Allah.

De asemenea, musulmanii sunt incurajati sa isi inceapa si sa isi incheie fiecare actiune cu invocarea lui Allah, prin expresii precum „Bismillah” (In numele lui Allah) sau „Alhamdulillah” (Lauda lui Allah). Aceste expresii nu sunt doar formule, ci reflecta o constienta constanta a prezentei si implicarii lui Allah in vietile lor.

  • Actele de adoratie: Rugaciunile zilnice sunt un exemplu clar al devotiunii fata de Allah.
  • Recunoasterea vointei divine: Conceptul de „Insha’Allah” (Daca Allah vrea) reflecta acceptarea vointei divine in toate aspectele vietii.
  • Recunostinta constanta: Expresia „Alhamdulillah” este folosita frecvent pentru a exprima multumirea fata de binecuvantarile primite.
  • Disciplina spirituala: Postul din timpul Ramadanului este vazut ca un mijloc de a se apropia de Allah si de a isi purifica sufletul.
  • Comunitatea si solidaritatea: Zakatul incurajeaza grija fata de cei mai putin privilegiati, fiind un act de adoratie fata de Allah.

Perspectiva non-musulmana asupra lui Allah

Din perspectiva non-musulmana, Allah este adesea comparat cu Dumnezeu in alte religii monoteiste, precum crestinismul si iudaismul. Cu toate acestea, uneori exista neintelegere sau confuzie in ceea ce priveste diferentele si asemanarile dintre aceste concepte de divinitate.

In context academic, exista o serie de studii care exploreaza acest subiect. De exemplu, Centrul pentru Studierea Religiilor Comparative din Statele Unite a publicat lucrari care compara reprezentarile lui Dumnezeu in diverse religii. Acestea subliniaza faptul ca, desi exista multe similaritati, cum ar fi credinta intr-un creator atotputernic, exista si diferente semnificative in modul in care aceste religii percep relatia dintre divinitate si umanitate.

Astfel, Allah este vazut de musulmani ca o entitate unica si incomparabila, cu atribute distincte si o relatie directa cu credinciosii. In contrast, Dumnezeul crestin, de exemplu, este adesea perceput intr-o forma trinitara, ceea ce constituie o diferenta majora fata de conceptul islamic de unicitate divina.

Importanta lui Allah in cultura si arta islamica

Allah a influentat profund cultura si arta islamica. Aceasta influenta se manifesta in diverse forme, de la arhitectura si caligrafie pana la literatura si muzica spirituala. Moscheile, de exemplu, sunt adesea decorate cu versete din Coran, iar caligrafia araba este vazuta ca o forma de arta care aduce omagiu lui Allah.

Institutul de Arta Islamica din Londra subliniaza faptul ca arta islamica nu este doar un mijloc de expresie estetica, ci si o forma de adoratie si meditatie spirituala. Elementele decorative, precum arabescurile si motivele geometrice, sunt folosite pentru a simboliza infinitatea si perfectiunea lui Allah, in timp ce caligrafia si insemnele islamice aduc aminte de prezenta si mesajul divin.

De asemenea, poezia si literatura islamica sunt pline de referinte la Allah, reflectand devotiunea si dragostea credinciosilor fata de divinitate. Lucrarile poetilor sufi, cum ar fi Rumi si Hafiz, sunt exemple remarcabile ale modului in care spiritualitatea si arta se intrepatrund in cultura islamica.

Reflectii finale asupra lui Allah

Intelegerea conceptului de Allah nu este doar o explorare a teologiei islamice, ci si o calatorie in complexitatea unei credinte care influenteaza vietile a peste 1,8 miliarde de oameni la nivel mondial. Allah nu este doar o figura divina indepartata; pentru musulmani, El este o prezenta constanta si o sursa de inspiratie in fiecare aspect al vietii lor.

Importanta lui Allah in Islam nu se limiteaza doar la latura religioasa, ci se extinde la cultura, arta si societatea islamica. Fiecare act de devotiune, fie ca este individual sau colectiv, este o marturie a relatiei profunde dintre Allah si credinciosii sai.

Pe masura ce continuam sa exploram si sa intelegem diferite religii si credinte, este esential sa ne apropiem de subiecte precum Allah cu respect si deschidere, recunoscand complexitatea si frumusetea diversitatii religioase a lumii noastre.