Alimente banale de ajutor în curățenie 

0
135
vinegar,,baking,soda,,lemon,,natural,sponge,,toothbrush,and,towels,on
vinegar,,baking,soda,,lemon,,natural,sponge,,toothbrush,and,towels,on

Efortul constant pe care-l presupune curățenia din casă are un aliat în alimentele banale, dar surprinzător de eficiente, care se dovedesc a fi un ajutor neprețuit. Fiecare dintre noi le are în frigider sau în cămara și, folosite corect, ca atare sau combinate între ele, pot deveni cele mai eficiente soluții ecologice de curățenie. Sunt complet lipsite de toxicitate pentru noi și pentru mediu, dar pot dizolva petele sau îndepărta și anula mirosurile neplăcute. Descoperă cum folosești și cum combini aceste alimente uzuale pentru a le face ajutoare de nădejde pentru o casă mereu curată.

Minunatul oțet alb

Ingredient natural obișnuit, oțetul alb este util într-o sumedenie de situații, fie folosit ca atare, diluat sau combinat cu alte produse naturale. Eficiența lui se datoreaza proprietăților acide pe care le are. 

Folosit nediluat poate îndepărta extrem de eficient depunerile de calcar din apa dură, fie de pe robineți și pereții cabinei de duș, dar și din rezervorul de apă al fierului de călcat. Pentru acesta din urmă pune o lingură de oțet în rezervor și las-o să acționeze câteva ore, apoi scurge și clătește, iar pompa de abur și stropitoarea fierului de călcat vor funcționa perfect. 

Dacă rufele au mirosuri neplăcute este momentul pentru curatare masina de spalat rufe cu otet si bicarbonat. Combină o cană de oțet cu o lingură de bicarbonat și pornește cel mai scurt ciclu de spălare cu mașina goală. Oțetul și bicarbonatul vor elimina toate impuritățile și depunerile. 

Oțetul îndepărtează eficient și petele de pe țesături, covoare și tapițerii. Aplică pe pată o soluție de oțet diluat cu apă, tamponând ușor cu o cârpă. Clătește apoi cu apă curată și vei observa că pata a dispărut. Pulverizează apă cu oțet, combinată în proporție de 2:1 pe covor, lasă să acționeze o oră și apoi aspiră. Culorile vor reveni la strălucirea lor inițială. 

Surprinzătorul suc de lămâie

Datorită proprietăților sale antibacteriene, dezinfectante și a mirosului proaspăt, lămâia poate fi folosită într-o varietate de moduri pentru a menține casa curată și plăcut mirositoare:

Sucul de lămâie poate fi amestecat cu apă pentru a crea o soluție de curățare naturală care va îndepărta rapid mirosurile neplăcute de pe suprafețe. Sucul de lămâie este însă și un excelent înălbitor natural, având și proprietatea de a scoate toate petele, chiar și pe cele vechi și uscate de pe țesături. 

Aroma proaspătă de lămâie este un excelent odorizant pentru casă. Adăuga felii de lămâie în apă fierbinte și lasă-le să emane mirosul plăcut în încăpere.

Lămâia în combinație cu bicarbonatul este ideală pentru a curăța cuptorul. Amestecă suc de lămâie cu bicarbonat până rezultă o pastă. Aplică această pastă pe suprafețele interioare ale cuptorului, într-un strat cât mai subțire și las-o să acționeze timp de câteva ore sau peste noapte. Tot ce mai trebuie să faci este să ștergi cuptorul cu o cârpă ușor umedă. Nu este necesară clătirea. 

Sare, zahăr și piper, nu doar în mâncare

Sarea, zahărul și piperul sunt ingrediente care pot fi eficient folosite la curățenie. Sarea grunjoasă este ideală pentru a curăța și dezinfecta suprafețele din lemn, de la tocătoare la blatul de lucru. Poți face asta și cu un burete îmbibat în oțet pentru a accelera și intensifica procesul. Sarea de bucătărie este ingredientul perfect pentru curățarea vaselor din fontă.

Zahărul tos este un abraziv foarte eficient și poate fi utilizat pentru a curăța suprafețele delicate din sticlă și porțelan. Cu un burete ușor umezit, înmuiat în zahăr tos freacă zona pătată de grăsime, rugină, ceară ori alte depuneri. Ulterior clătește cu apă și șterge. 

Piperul este un excelent ingredient pentru rufe. Adaugă boabe de piper în mașina de spălat atunci când speli rufe albe delicate. Pune piperul într-un sac de pânză pentru a preveni împrăștierea boabelor și spală rufele la temperatura medie. Acesta are proprietatea de a preveni îngălbenirea rufelor. Este util și pentru rufele negre, redându-le strălucirea. 

Cele de mai sus sunt doar câteva dintre alimentele banale care, folosite corect, devin aliați în curățenie. Pe listă se mai află vodka (îndepărtează mirosurile neplăcute ale pantofilor), apa minerală (scoate petele de vin și sânge), dar și băuturile acidulate care conțin acid fosforic și care înlătură depunerile de piatră din vasul de toaletă. 
Sursa foto: Shutterstock.com