Cand vine vorba despre cafea, exista multe controverse. In timp ce unii promoveaza beneficiile acestei licori energizante, altii sustin ca efectele sale sunt daunatoare pentru organism, iar eliminarea completa din alimentatie va reprezenta o schimbare importanta in viata oamenilor.
Adevarul este insa undeva la jumatate, deoarece orice exces se traduce cu efecte negative importante asupra organismului uman. Totusi, consumul unei cantitati optime de cafea poate fi de mare ajutor in combaterea sau prevenirea unor afectiuni.
De ce este buna cafeaua?
Este important de retinut ca o ceasca de cafea simpla, clasica, nu contine calorii. In plus, aceasta contine cafeina, antioxidanti, dar si vitamine si minerale, precum vitaminele B2, B5 si B1, potasiu, magneziu, mangan si folati. Astfel ca reprezinta un aport de substante necesare organismului.
Ca urmare a continutului sau, exista si o serie de contraindicatii cu privire la consumul de cafea. Aceasta ar trebui evitata de catre persoanele care se confrunta cu tensiune mare, cele care sufera de osteoporoza, boli mintale si cu tendinta de agresivitate, precum si de copii si femeile insarcinate.
De asemenea, ar trebui consumata cel mult 200 mg de cafea pe zi, dar nu mai mult de 400 mg, care inseamna 4-5 cesti de cafea. Orice depaseste aceasta cantitate reprezinta un exces, care poate duce atat la aparitia dependentei, cat si la aparitia unor simptome neplacute, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale, aparitia palpitatiilor, oboseala, agravarea starilor de anxietate si insomnie.
Care sunt beneficiile consumului de cafea?
Consumul unei cantitati moderate de cafea, adica 3-5 cesti/ zi, poate aduce insa numeroase beneficii in viata oamenilor. Pe langa efectul energizant pe care il are, cafeaua stimuleaza sistemul nervos central si imbunatateste concentrarea, reduce stresul oxidativ si inflamatiile din organism.
Aceasta poate contribui si la protejarea impotriva celulelor canceroase, la reducerea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 si chiar a bolii Parkinson, cafeaua actionand si ca antidepresiv, avand beneficii neurologice.
Prin urmare, multe aspecte ale vietii pot fi imbunatatite printr-un consum moderat de cafea, iar facilitarea socializarii la o ceasca de cafea este unul dintre acestea.