joi, iunie 13, 2024
More

  Fatetele din compozit – ce sunt si cum se monteaza?

  Fatetele din compozit – ce sunt si cum se monteaza?

  Gama de fatete dentare s-a imbunatatit considerabil si acum sunt disponibile mai multe materiale din care pacientii pot sa aleaga varianta optima. De aceea, este important sa fie stabilit corect materialul din care fatetele vor fi facute in functie de avantajele fiecarui material.

  Fatete din rasina compozita

  O fateta din rasina compozita este realizata dintr-un material de culoarea dintelui similar cu cel din care sunt facute plombele.

  Beneficiile fatetelor din rasina compozita:

  • de obicei, trebuie indepartat mai putin smalt dentar decat in ​​cazul coroanelor sau fatetelor din portelan;
  • poate insemna mai putine vizite la dentist – uneori aceste fatete necesita o singura vizita;
  • costa mai putin decat fatetele din portelan;
  • sunt usor de reparat daca sunt deteriorate; desi fatetele compozite nu sunt, in general, la fel de puternice sau rezistente la uzura ca cele din portelan, fatetele compozite pot fi reparate usor si rapid

  Pasi pentru a plasa fatete din rasina compozita:

  • Dupa ce dintii sunt pregatiti sau remodelati, medicul dentist leaga si sculpteaza cu atentie materialul compozit folosind o culoare potrivita;
  • lumina speciala este folosita pentru a intari compozitul si a-l lipi de dinti.
  • Fatetele sunt netezite si lustruite pentru a arata ca dintii naturali.

  Dintii si gingiile trebuie sa fie sanatoase inainte de a obtine fatete. Stomatologul poate afectiunile sau cariile inainte de a pune fatetele. Fatetele nu sunt intotdeauna o alegere buna pentru pacientii care strang sau scrasnesc dintii, deoarece fatetele subtiri se pot ciobi sau rupe. Desi medicul dentist indeparteaza cat mai putin smalt dentar pentru fatete, procesul nu poate fi anulat odata ce smaltul este indepartat.

  Este posibil ca fatetele sa se desprinda in timp. In acest caz, ar putea fi necesare altele noi. Ca si in cazul ingrijirii dintilor naturali, pacientul ar trebui sa discutate toate asteptarile si optiunile de tratament cu medicul dentist. 

  Vizitele regulate la stomatologi sunt o necesitate pentru a  mentine dintii si gingiile sanatoase. Fatetele se pot ciobi sau rupe sub presiune. Pacientul ar trebui sa evite sa muste din obiecte dure. De asemenea, este posibil sa fie necesare cateva zile pentru ca pacientul sa se obisnuiasca cu fatetele dentare.

  Alte Articole