Implanturile mamare sunt dispozitive medicale folosite în timpul intervențiilor chirurgicale estetice. Sunt umplute în general cu soluție salină sau gel de silicon și plasate sub țesutul mamar sau sub mușchiul pectoral. Acestea sunt folosite pentru a mări volumul sânilor la femeile care consideră că îi au prea mici sau doresc o formă și un contur mai atractive, dar și în reconstrucția de după o mastectomie. Alegerea de a utiliza un implant mamar trebuie să fie făcută în urma unei discuții cu un chirurg plastician certificat, care poate evalua nevoile individuale pe care le ai și poate recomanda cel mai potrivit tip de implant.
Înaintea intervenției: cum te pregătești pentru operație?
Pregătirea anterioară intervenției chirurgicale presupune atât adoptarea anumitor măsuri recomandate de către medic, cât și respectarea unor indicații stricte privind stilul de viață, medicația și suportul necesar pentru a asigura o recuperare optimă. În săptămânile care preced intervenția chirurgicală, va fi necesar să eviți administrarea medicamentelor care pot crește riscul de sângerare, cum ar fi aspirina sau antiinflamatoarele nesteroidiene, să menții o dietă echilibrată, dar și să renunți la tutun și alcool.
Evaluarea stării de sănătate
Pentru a putea efectua o augmentare mamară sau orice alt tip de procedură chirurgicală la nivelul sânilor, inclusiv o reductie mamara, este necesar să ai o stare de sănătate optimă înaintea procedurii. Din acest motiv, anterior operației va fi necesar să efectuezi o serie de analize, în funcție de indicațiile medicului, pentru evaluarea stării generale de sănătate.
Alegerea tipului și dimensiunii implantului
Un implant mamar vine în diverse forme și dimensiuni. Deoarece preferințele și necesitățile pacientelor diferă semnificativ de la un caz la un altul, alegerea tipului implantului reprezintă o decizie complexă, extrem de importantă, care poate influența rezultatele și implicit satisfacția personală.
De ce documente ai nevoie la internare?
La internare este important să ai la îndemână toate documentele solicitate de către echipa medicală. În majoritatea cazurilor, va fi necesar să ai la tine actul de identitate, cardul de sănătate, documentele medicale, dar și formularul de consimțământ, completat înainte de intervenție. În cazul în care procedura este decontată de către CNAS, în plus, vor fi necesare: biletul de trimitere de la un medic specialist și acordul medicului curant.
Prezentarea la operație
În ziua în care este programată intervenția chirurgicală, se recomandă să ajungi la medic cu 60 de minute înaintea de ora programării. La operație trebuie să te prezinți cu o vestimentație lejeră, fără a purta bijuterii sau machiaj și fără a utiliza loțiuni sau parfumuri. De asemenea, este important să vii la medic cu zonele ce urmează a fi operate curate și dezinfectate.