Top 5 metode ca să economisești apă și curent electric în bucătărie

0
116
pregatirea alimentelor chiuveta blat de lucru bucatarie
pregatirea alimentelor chiuveta blat de lucru bucatarie

Preocupările pentru mediu, buget și eficiență energetică ne fac să căutăm alternative pentru optimizarea consumului de apă și curent electric. Cu ajutorul unor trucuri simple, putem transforma rutina zilnică în bucătărie într-o experiență mai sustenabilă. Află cum mici modificări în obiceiurile tale pot aduce beneficii semnificative.

Echipează bucătăria cu o mașină de spălat vase

Echiparea bucătăriei cu o mașină de spălat vase este o alegere inteligentă în direcția unui stil de viață sustenabil și confortabil. Această decizie aduce cu sine multiple avantaje: vase și tacâmuri curate și dezinfectate, un impact pozitiv asupra mediului și o reducere semnificativă a consumului de apă.

Un studiu realizat de Universitatea Bonn din Germania arată că, în medie, pentru spălarea manuală a vaselor se consumă aproximativ 103 litri de apă într-un ciclu complet de spălare. În schimb, folosirea unei mașini de spălat vase reduce semnificativ media de consum la aproximativ 15-22 de litri de apă per ciclu. Asta înseamnă o economie impresionantă de până la 88 de litri de apă pe zi, doar prin alegerea unei mașini de spălat vase.

Alege aparate electrocasnice de calitate, care asigură nu doar rezultate bune în spălarea vaselor, ci și economisirea resurselor și a timpului personal. Ține cont de cum se monteaza masina de spalat vase, de selectarea programelor și a funcțiilor potrivite, pentru a face procesul cât mai simplu și intuitiv.

Pregătește alimentele înainte să te apuci de gătit

Pentru a face experiența în bucătărie mai eficientă și mai plăcută, iată câteva trucuri simple de pregătire a alimentelor, care pot face întregul proces mai rapid și mai prietenos cu mediul.

Înlocuiește spălarea repetată a alimentelor sub jetul de apă deschis cu un bol în care le poți clăti pe toate deodată, iar apoi taie ingredientele în bucăți mici. Astfel, vei reduce timpul necesar pentru pregătirea fiecărui fel de mâncare. În plus, tăierea ingredientelor în bucăți mici permite o distribuție mai uniformă a căldurii și a aromelor, ceea ce înseamnă că te vei bucura de preparate mai gustoase și mai omogene.

Dezgheață treptat alimentele

Dacă vrei să economisești timp și energie în bucătărie, un truc simplu și la îndemână este să dezgheți alimentele înainte de a le pune pe foc. Pentru a realiza o dezghețare eficientă, este recomandat să transferi produsele congelate în frigider, cu până la 24 de ore înainte, în funcție de tipul și dimensiunea acestora. Metoda permite ca procesul de dezghețare să se desfășoare treptat și controlat, în timp ce alimentele rămân într-un mediu rece și sigur. Planifică mesele și evită practicile care implică folosirea apei în exces, cum ar fi dezghețarea alimentelor în chiuvetă sub jet continuu, care consumă o cantitate semnificativă de apă.

Alege vasele pentru gătit potrivite

Pentru că suprafețele plate permit o distribuție uniformă a căldurii și asigură un proces de gătire mai eficient, e bine ca oalele și tigăile pe care le folosești să aibă baza plană. Dacă acestea au pierdut în timp planul de contact plat, ar trebui să le înlocuiești. Alege vase cu o suprafață mai mare decât ochiul aragazului ca să eviți pierderea inutilă a căldurii emise de sursa de gătit și utilizează capace pentru că acestea rețin căldura în interiorul recipientelor. Aceste lucruri accelerează procesul de preparare și minimizează pierderea de căldură, precum și consumul de energie.

Optimizează folosirea frigiderului

Poziționează aparatul strategic, într-un loc aerisit și departe de surse de căldură, pentru a preveni consumul suplimentar de energie. De asemenea, o strategie poate fi să setezi temperatura în funcție de sezon; în timpul iernii, nu este necesar ca frigiderul să funcționeze la aceleași temperaturi scăzute ca în timpul verii.

Un pas esențial în direcția economisirii de energie în bucătărie îl reprezintă optimizarea modului în care folosim frigiderul. După deschiderea ușii, frigiderul trebuie să revină la temperatura optimă, ceea ce poate determina un consum de energie suplimentar. Prin urmare, reducerea timpului de expunere și închiderea rapidă a ușii ajută la menținerea temperaturii interne fără a solicita excesiv aparatul.

Prin astfel de practici simple și eficiente, poți contribui la conservarea resurselor și la crearea unui mediu de viață mai sustenabil, fără a compromite confortul și funcționalitatea în bucătărie.Sursă foto: Pexels