TOT ce trebuie să știi despre sănătatea dentară în funcție de vârstă

0
156
senior woman smiling against blue background
senior woman smiling against blue background

Înaintarea în vârstă se asociază nu doar cu modificarea aspectului corpului și cu transformări ale organismului, ci și cu uzura danturii și implicit creșterea riscului de apariție a afecțiunilor bucale. Deși nu există soluții cunoscute pentru a stopa uzura normală a dinților, există multiple modalități care pot face ca riscul de afecțiuni bucale să fie redus semnificativ. Adaptarea obiceiurilor profilactice la factori precum vârsta sau starea generală de sănătate este imperativă în menținerea sănătății bucale pe termen lung. 

Igiena dentară în primii ani de viață

Încă de la apariția dinților de lapte, eveniment produs în general până la vârsta de 3 ani, periajul dentar reprezintă fundamentul unei bune sănătăți a cavității bucale. De asemenea, controalele într-o clinica stomatologie copii, menite să prevină orice potențiale probleme, ar trebui să fie incluse într-o rutină obișnuită și efectuate la intervale regulate de timp, de 6-12 luni. Neglijarea periajului dentar sau periajul efectuat incorect, cât și a controalelor stomatologice, chiar și înainte de apariția dinților permanenți, pot face ca riscul de afecțiuni bucale să fie unul ridicat. 

Sănătatea dentară la 20 – 30 de ani

În această etapă a vieții, în mod obligatoriu, periajul dentar trebuie efectuat de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți recomandată de medicul stomatolog, în general cu fluor. Deoarece până la vârsta de 30 de ani există tendința adoptării unor obiceiuri nesănătoase, precum fumatul sau consumul de alcool, riscul de afecțiuni bucale poate crește și el. 

Îngrijirea dentară între 40 și 60 de ani

Între 40 și 60 de ani se înregistrează cea mai ridicată rată de pierdere a dinților, în general pe fondul agravării bolii parodontale. Înlocuirea unui dinte pierdut cu un implant dentar reprezintă o soluție permanentă prin care poate fi recăpătată funcționalitatea orală, dar și o soluție adecvată prin care poate fi prevenită pierderea ulterioară a unui număr mai mare de dinți. Pretul unui implant dentar este întotdeauna semnificativ mai redus decât costul total al unui tratament complex, necesar în general în situația neglijării sănătății bucale după pierderea unui dinte.

Îngrijirea dentară pentru seniori

După o anumită vârstă, care poate să difere de la o persoană la alta, încep să apară diferite probleme orale, chiar și în rândul persoanelor care au avut o bună igienă a cavității bucale de-a lungul întregii vieți. Procesul natural de îmbătrânire poate afecta, de exemplu, glandele salivare, sporind riscul de apariție a xerostomiei (uscăciunea gurii), o problemă asociată cu un risc mai ridicat de carii și infecții orale.În plus, modificările apărute la nivelul cavității bucale pot crește riscul de apariție a retracției gingivale și a afecțiunilor gingivale. În majoritatea cazurilor, la vârste înaintate poate fi necesar un tratament parodontal, boala parodontală fiind prezentă la mai bine de jumătate dintre persoanele trecute de 60 de ani.