Adevarat remediu al bunicii, ceaiul de ghimbir ajuta la multe mici afectiuni cotidiene. Sa aruncam o privire asupra principalelor beneficii ale acestei plante medicinale folosite inca din timpuri stravechi.
Radacina originara din Asia, ghimbirul este renumit pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate. Folosit de milenii in culturile orientale, ghimbirul este din ce in ce mai popular in zilele noastre si face parte din marea tendinta a remediilor naturiste. Aduce putin condiment in bucatarie, dar se foloseste foarte mult si sub forma de ceai ghimbir sau infuzie.
Virtutile ceaiului de ghimbir
Beneficiile ceaiului de ghimbir si efectele sale pozitive asupra sanatatii sunt multe si variate. Iata cinci beneficii ale sale.
- Calmeaza tulburarile digestive. Intr-adevar, ghimbirul stimuleaza digestia si ajuta la lupta impotriva arsurilor la stomac, a refluxului gastric si a balonarii. De aceea este recomandat sa-ti inchei masa cu un ceai de ghimbir in cazul unei mese grele sau daca ai stomacul sensibil.
- Amelioreaza greata. Doi compusi chimici din ghimbir, gingerol si shogaol, ajuta la reducerea greatei si varsaturilor. Ceaiul de ghimbir este asadar un remediu natural recomandat in special femeilor insarcinate, deoarece aceasta planta este sigura pentru sarcina. O pot folosi si persoanele care sufera de rau de miscare. Este atat de eficient incat NASA il foloseste pentru a preveni boala spatiala.
- Intareste sistemul imunitar. Ghimbirul este un antioxidant puternic care ajuta organismul sa se protejeze de radicalii liberi (responsabili de imbatranirea pielii sau de tulburarile vasculare), precum si de infectiile sezoniere. Daca nu poti trece printr-o iarna fara sa te imbolnavesti, o ceasca de ceai de ghimbir pe zi te va ajuta sa-ti intaresti apararea imunitara.
- Este un calmant natural al stresului. Expertii au aratat ca ghimbirul are compusi chimici care ajuta la eliminarea substantelor secretate de organism atunci cand este stresat. Daca ai adesea un nod in stomac sau esti anxios din fire, inceraca sa bei ceai de ghimbir inainte de culcare.
- Amelioreaza crampele menstruale. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, ghimbirul calmeaza spasmele si reduce durerea. Poti bea ceaiul sau inmoaie un prosop inainte de a-l pune pe abdomenul inferior.
Ceaiul de ghimbir este asadar un adevarat remediu natural pentru tratarea multiplelor afectiuni zilnice. Si poate ca nu si-a dezvaluit inca toate beneficiile. Intr-adevar, cercetatorii inca studiaza capacitatea ghimbirului de a preveni si de a lupta impotriva anumitor tipuri de cancer.
Care este cantitatea recomandata?
Consumul de ceai de ghimbir nu are efecte secundare. Pe de alta parte, consumul excesiv poate avea efectul opus rezultatelor asteptate si poate duce la arsuri la stomac si balonare. Prin urmare, se recomanda sa ramai la 4 g de ghimbir pe zi.
In plus, consumul de ceai verde cu ghimbir nu este recomandat persoanelor aflate sub tratament medical pentru boli de sange sau de inima sau care sufera de diabet.
Cum sa-i optimizezi beneficiile?
Combinarea altor plante (cum ar fi frunzele de ceai negru, de exemplu) cu ghimbir poate spori beneficiile acestuia, imbogatind in acelasi timp gustul ceaiului tau.
Combinatia de ghimbir si lamaie este cea mai comuna. Aceste doua ingrediente au intr-adevar aceleasi proprietati digestive si antiinflamatorii care sunt astfel consolidate atunci cand sunt combinate.