Seceta, o problema tot mai stringenta pentru agricultura din Romania. Cum poate fi aceasta combatuta? 

0
38
mike erskine gkfsewk hz0 unsplash
mike erskine gkfsewk hz0 unsplash

Unele dintre efectele cele mai importante pe care le are cresterea nivelului de poluare sunt schimbarile climatice, care sunt tot mai evidente si care creeaza tot mai multe probleme, de la inundatii si alunecari de teren, la seceta prelungita, care afecteaza in special sectorul agricol. 

In Romania, efectele secetei sunt tot mai pronuntate, iar acest lucru poate fi observat in recoltele obtinute de agricultori in anul 2022, care sunt considerabil mai mici decat in alti ani. De aceea, intregul sector de activitate are nevoie de investitii importante in infrastructura pentru irigatii. 

Ce solutii exista pentru reducerea efectelor secetei in agricultura?

Autoritatile din domeniu ar trebui sa caute cele mai bune si eficiente solutii pentru a veni in ajutorul lucratorilor agricoli, care se confrunta in ficare an cu o cantitate mica de precipitatii. Faptul ca tot mai multe arii de teren agricol, din diferite regiuni ale tarii, sunt afectate de seceta este un semnal ca sunt necesare masuri care sa limiteze sau sa combata acest fenomen. 

Dezvoltarea unei infrastructurii pentru irigatii este o posibila metoda de a face fata fenomenelor meteo extreme, cu temperaturi tot mai mari si precipitatii foarte putine. Cu toate acestea, este un proiect complex si care are nevoie de o lunga perioada de timp pentru a fi dezvoltat si pus in practica. 

De aceea, agricultorii se folosesc de propriile utilaje agricole si investesc in sisteme de irigatii, fie individual, fie in asociatii, pe care sa le poata folosi in perioadele in care culturile au nevoie de apa, iar precipitatiile sunt insuficiente sau chiar lipsesc. In acestea situatii, o alta solutie de ajutorare a agricultorilor este suportarea din partea statului a unei parti din cheltuielile aferente sau deducerea acesteia din taxe si impozite. 

Cum gama de sisteme de irigatii este una vasta, acestea pot fi folosite pentru toate tipurile de culturi agricole. In plus, acestea sunt sisteme moderne, care permit controlul de la distanta, motiv pentru care nu este necesara prezenta agricultorilor pe teren pentru a le porni si opri. Astfel se poate eficientiza activitatea agricola.