Gestionare deșeuri reciclabile – Ce trebuie să știi?

0
51
screenshot 2022 11 03 at 15.56.22
screenshot 2022 11 03 at 15.56.22

Orice întreprindere care se află în poziția de generator și/sau deținător de deșeuri trebuie să își creeze un plan de gestionare deșeuri eficient, sigur și sustenabil.  Problemele de mediu au devenit din ce în ce mai dificil de soluționat, fapt pentru care agenții economici sunt obligați să respecte tot mai multe obligații de mediu. Doar în acest mod se poate asigura o susținere a protecției mediului și o desfășurare optimă a activității economice.

Orice afacere, indiferent de domeniul în care activează, generează diferite tipuri de deșeuri pe fondul proceselor operaționale pe care le desfășoară.

O atenție sporită este acordată astăzi deșeurilor reciclabile, ele fiind privite ca resurse valoroase.

Ce înțelegem prin deșeuri reciclabile?

Acestea sunt deșeurile care în urma unor procese de colectare și reciclare corect efectuate, pot fi transformate în materii prime, care să ajute la obținerea unor produse noi sau pur și simplu, să susțină diferite procese de producție. 

În categoria deșeuri reciclabile pot intra: hartie, plastic, sticlă, carton, baterii uzate, uleiuri uzate etc. Practic, pot fi supuse transformării în resurse valoroase atât deșeurile nepericuloase, cât și cele periculoase.

Ce deșeuri reciclabile pot rezulta din activitățile agenților economici?

Din operațiunile desfășurate de întreprinderi se pot genera numeroase tipuri de deșeuri reciclabile. Printre acestea putem menționa:

  • deșeuri din sticlă;
  • deșeuri din aluminiu;
  • deșeurile electrice și electronice;
  • anvelope uzate;
  • deșeuri de hârtie etc.

Colaborarea cu o firmă de colectare deșeuri – Aspect cheie în asigurarea unei gestionări corecte a deșeurilor reciclabile

Toate societățile economice care generează astfel de deșeuri trebuie să acorde o atenție deosebită procesului de gestionare al acestora. În plus, ei trebuie să conștientizeze că implementarea unor masuri de colectare deseuri adecvate cresc șansele obținerii unor resurse importante pentru diferite industrii. 

Practic, vorbim de posibilitatea de a recupera o bună parte din materiale, ele furnizând avantaje importante atât din punct de vedere economic, cât și din cel al mediului. Cu alte cuvinte, firmele își pot diminua anumite cheltuieli de producție, dacă optează pentru folosirea unor materii prime obținute cu ajutorul acestor deșeuri reciclabile.

De aceea, primul pas pe care trebuie să îl facă acești agenți economici este să apeleze la serviciile unei firme care oferă soluții integrate privind managementul acestor deșeuri.

O firmă specializată în managementul deșeurilor poate ajuta firmele cu soluții sigure și eficiente privind gestionarea deșeurilor reciclabile. 

Având sprijinul lor, societățile economice vor reuși să își respecte cu succes obligațiile privind colectarea corectă a lor, având astfel garanția unei minimizări al impactului generat mediului. 

Concluzii

Dacă activitatea pe care o desfășori generează deșeuri, atunci este responsabilitatea ta de a aplica cele mai bune măsuri și soluții în vederea asigurării unei gestionări cât mai sigure și sustenabile a acestora. 

Un partener de încredere pentru business-ul tău este Indeco Grup, care oferă servicii de colectare deșeuri periculoase și nepericuloase și suport în soluționarea problemelor cu care te confrunți în acest sens.