joi, iulie 18, 2024
More

  Cum are loc purificarea apei potabile cu lumina UV?

  Apa obtinuta din surse naturale, cum ar fi baraje, paraie, foraje si rezervoare de apa de ploaie poate contine microorganisme care pot prezenta un risc pentru sanatatea umana. Departamentul de Sanatate recomanda ca toata apa din sursa naturala sa fie testata si tratata profesional inainte de a fi folosita pentru baut, scaldat, umplerea piscinelor, pregatirea alimentelor sau gatitul. 

  O serie de sisteme de tratare a apei pot fi utilizate pentru a elimina contaminantii microbiologici care pot provoca imbolnaviri. Dezinfectia cu lumina ultravioleta (UV) este un sistem de tratare a apei care poate fi utilizat pentru a indeparta majoritatea formelor de contaminare microbiologica din apa. In acest sens, se va folosi o lampa UV.

  Ce este lumina UV?

  Lumina UV face parte din lumina naturala a soarelui. Nu poate fi vazuta deoarece lumina UV este intre lumina vizibila si razele X.

  Cum ucide lumina UV microorganismele?

  Cand lumina UV intra intr-un microorganism, energia sa va deteriora functia celulara a microorganismului, astfel incat acesta nu va putea creste.

  Este lumina UV eficienta impotriva tuturor microorganismelor?

  Da. Lumina UV este in mod normal eficienta impotriva tuturor virusilor, bacteriilor si protozoarelor. Cu toate acestea, unele microorganisme precum Cryptosporidium si Giardia au pereti celulari de protectie sau grosi pe care unele sisteme de lumina UV cu putere redusa nu sunt capabile sa le patrunda. 

  Lumina UV functioneaza in toate tipurile de apa?

  Nu. Lumina UV va trece doar in linie dreapta, astfel incat orice umbra zona de sau obstacol ii va reduce eficienta. Apa care nu este filtrata poate contine fier, mangan si alte particule care pot absorbi sau imprastia lumina UV, reducand eficacitatea sistemului de dezinfectie. Microorganismele sunt protejate de umbrele create de murdarie, resturi sau alte microorganisme ce pot supravietui tratamentului.

  Apa trebuie filtrata inainte de dezinfectia cu lumina UV?

  Da. Este important sa se filtreze apa inainte de tratament cu o lumina UV pentru ca toate particulele in suspensie sa fie indepartate. Lumina UV nu este un filtru, astfel incat microorganismele si materia in suspensie nu vor fi indepartate din apa tratata si vor fi ingerate in cazul in care apa este bauta.

  Alte Articole